Алгинова киселина – какво е, свойства и приложение

Моретата на нашата планета все още не са изучени много добре. Дори привидно достатъчно проучени, морските дарове понякога ни поднасят интересни изненади.
Такъв пример са водораслите – кафяви, червени, зелени. Тяхната структура, начинът на живот, въздействието върху морските екосистеми – всичко това вече е напълно проучено.
Но в края на XIX век, случайно, като страничен продукт от получаване на йод от водорасли, са открити соли на алгиновата киселина, алгинати и самата алгинова киселина.
Алгинова киселина – това е полизахарид. Той се използва широко в фармацевтичните продукти и медицината. Поради свойствата както на самата киселина, така и на нейните соли – алгинати.
Много научни изследвания, проведени от медицински учени, химици, фармацевти, дадоха силни резултати за успешно използване на алгинова киселина при лечението на заболявания като сърдечно-съдови заболявания, след травматични инфекции при изгаряния и рани, имунна недостатъчност, чревни заболявания с нарушена подвижност на червата.
Така солите на алгиновата киселина потвърждават антимикробното, антивирусното и противогъбичното действие. Те се използват широко в съвременната медицина при лечението на различни заболявания. Алгинатите допринесят за намаляване на прояви от различни видове алергии чрез свързване с имунни комплекси и имуноглобулини тип Е.
В същото време, солите активират местно производство на защитни антитела от тип А, които са отговорни за устойчивостта на кожата и лигавиците, изложени на патогенни микроорганизми.
Друго изненадващо качество на алгиновата киселина е способността да се свързва и отстранява от човешкото тяло радионуклиди на стронций и цезий, широко използвани в борбата срещу злокачествените образувания. В допълнение, алгинатите подпомагат активното излекуване на рани и язви, както и хемостатични свойства.
Уникално вещество, получено от морски водорасли, за които е доказано, че е безопасно за хората, е алгиновата киселина.

Лекарствата на основата на алгинова киселина са търсени дори в педиатрията и при лечението на бременни и кърмещи жени.

Алгиновата киселина се оказва невероятна   находка – дар от природата. 

Алгинатите са онези вещества, от които човечеството има нужда. Те са безвредни, с изненадващ благоприятен ефект, спомагат за възстановяване, борбата срещу вируси, бактерии и гъбички. Премахват вредните токсини и тежки метали, за лечение на рани, изгаряния, спиране на кървенето, премахване на оток, нормализира кръвното налягане и активира защитните функции на тялото.

Даровете на морето, в това число и водораслите, ще дадат на човечеството много по-добри резултати в борбата с различните здравословни проблеми.

Споделете

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *